Share |
touchworld kruiden

 

 

Diabetes

In de westerse wereld komt steeds meer diabetes voor en vooral diabetes II, vroeger ook wel ouderdomssuiker genoemd. Dat is inmiddels een foute benaming want deze stofwisselingsziekte komt op steeds jongere leeftijd voor.

Wat is diabetes?

Het draait allemaal om het hormoon insuline dat door de alvleesklier wordt angemaakt. Insuline stimuleert de opname van glucose (suiker) door de cellen die het nodig hebben als brandstof en zorgt ervoor dat het teveel aan suiker weer wordt afgebroken zodat de bloedsuikerspiegel in balans blijft.

Bij diabetes I maakt de alvleesklier geen of te weinig insuline aan en moet dit hormoon worden toegediend. Bij diabetes II zijn het de cellen die niet meer goed reageren op insuline. Het gevolg daarvan is dat de alvleesklier het hormoon blijft aanmaken, waardoor deze uitgeput raakt.

Als de bloedsuikerspiegel uit balans is kan er dus teveel (hyperglykemie) of te weinig (hypoglykemie) suiker in het bloed zitten. Hypoglykemie is gevaarlijk omdat de hersenen genoeg glucose nodig hebben om te functioneren. Hyperglykemie veroorzaakt op lange termijn allerlei problemen, vooral in het vaatstelsel.

Wat veroorzaakt diabetes?

De oorzaak van de toename van het aantal mensen dat lijdt aan diabetes II lijkt te liggen in het westers voedingspatroon dat teveel geraffineerde koolhydraten bevat. Ook overgewicht, teveel stress en te weinig beweging verhogen de kans op diabetes II. Tenslotte speelt erfelijke aanleg een rol.

Wat zijn de symptomen van diabetes?

Het vervelende bij deze ziekte is dat de klachten in het begin erg vaag zijn en het lang kan duren voordat iemand ermee naar de dokter gaat. Veel voorkomende klachten zijn: vaak dorst en veel plassen, vermoeidheid, last van ogen, zoals rode en branderige ogen, wazig zien, dubbel zien of slecht zien, slecht genezende wondjes, kortademigheid of pijn in de benen bij het lopen en infecties die vaak terugkomen, zoals blaasontsteking.

Herken je een of meer van deze symptomen ga dan naar je huisarts. Die kan met één druppeltje bloed zien of je misschien diabetes hebt.

Helpen kruiden tegen diabetes?

Jammer genoeg zijn er geen kruiden die diabetes kunnen genezen of de medicijnen die je arts voorschrijft kunnen vervangen.
Maar je kunt wel de conditie van je lichaam verbeteren waardoor je wellicht minder medicijnen nodig hebt.
Op de eerste plaats is het belangrijk je natuurlijke weerstand te verhogen en daarnaast je voedingspatroon aan te passen.
Regelmatig en gevarierd eten is erg belangrijk. Ban alle geraffineerde voedselproducten uit je menu en wees heel matig met suiker en (onverzadigd) vet. Zet vaker witlof, schorseneren, aardpeer en artisjok op het menu. Deze groenten bevatten inuline, een koolhydraatachtige stof die wel de cellen van energie voorziet maar geen invloed heeft op de bloedsuikerbalans. Ook paardenbloem (lekker in salades!) bevat die stof. Daarnaast passen noten, vis, eieren en mager vlees ook in een gezond dieet.

Ook als je geen diabetes hebt is het verstandig bovenstaande adviezen op te volgen. Je verkleint de kans dat je de ziekte krijgt en bovendien zal je lichaam je dankbaar zijn voor zoveel goede zorgen.

  

  

 Kruidenplanten bestellen?

  

goede kruidenremedies zijn hier te koop!

 

behoefte aan extra vitaminen en mineralen?

natuurlijk mooi met

 

Deze site werd gebouwd met XSitePro