Share |
touchworld kruiden

 

 

Griep

In de volksmond is "griep" eigenlijk een fikse verkoudheid. Echte griep of influenza is een heel ander verhaal. Deze virusziekte is veel ernstiger en steekt elk jaar in de winterperiode de kop op.

Symptomen van griep

De belangrijkste symptomen van griep zijn koude rillingen, hoge koorts, spierpijn, hoofdpijn, keelpijn en hoesten. De patiënt voelt zich beroerd en heeft geen eetlust. Na ongeveer een week treedt verbetering in en na nog eens een week is het ergste voorbij. De zieke kan zich echter nog lange tijd moe en lusteloos voelen.

Risicogroepen bij griep

Het griepvirus kan gevaarlijke complicaties met zich meebrengen, waaronder longontsteking.
Risicogroepen zijn kleine kinderen, zwangere vrouwen, ouden van dagen en mensen die vanwege ziekte toch al een verminderde weerstand hebben.
Deze mensen kunnen in het najaar preventief een griepvaccinatie krijgen. Dit biedt echter geen garantie dat zij gevrijwaard blijven van griep omdat het virus in staat is snel te muteren.

Verspreiding van griep

Het griepvirus verspreidt zich razendsnel. In de lucht door hoesten en niezen; via huidcontact zoals handen schudden; het hecht zich aan geld, lichtknoppen en andere doodgewone voorwerpen; overleeft gemakkelijk in kou en voelt zich opperbest in slechtgeventileerde ruimtes.
Het is dus nogal moeilijk om het virus te ontlopen wanneer een griepgolf onze omgeving treft.

Preventie bij griep

Toch staan we niet helemaal met lege handen.

Op de eerste plaats is het op peil houden van je eigen natuurlijke weerstand van belang.
 
Zorg er voor dat je voldoende eet. Wacht nog maar een maandje met afslanken, je lichaam heeft in tijden van griep extra voeding nodig met voldoende vitaminen. Een stoofschotel met knolselder en anijs is een voorbeeld van een gezonde maaltijd.

Geef extra aandacht aan je persoonlijke hygiëne. Het griepvirus overleeft niet in zeep, en met name veelvuldig handen wassen kan je veel leed besparen. Gebruik papieren zakdoekjes en gooi de gebruikte meteen weg.

En als de zon schijnt, ga dan naar buiten voor een wandeling. Ook daar kan het griepvirus maar moeilijk tegenop.

Ik heb griep, wat nu?

Heb je ondanks alle voorzorgen toch de pech dat het griepvirus je te pakken krijgt, dan zul je het uit moeten zieken. Zorg ervoor dat je veel drinkt en blijf in bed.
Probeer iets te eten, ook al heb je geen eetlust.

Elke dag een kop thee van salie, honing en een snufje kaneel bevordert zweten en is koortsverlagend en datzelfde geldt voor de aloude grog. In een limonadeglas doe je een mengsel van een klein borelglaasje cognac, het sap van een uitgeperste citroen en een eetlepel honing. Aanvullen met kokend water en daarna zo heet mogelijk opdrinken.

Mocht je toestand na enkele dagen niet verbeteren, schakel dan de huisarts in. Mensen uit risicogroepen doen er goed aan meteen de huisarts te raadplegen.

  

  

 Kruidenplanten bestellen?

  

goede kruidenremedies zijn hier te koop!

 

behoefte aan extra vitaminen en mineralen?

natuurlijk mooi met

 

Deze site werd gebouwd met XSitePro