Share |
touchworld kruiden

 

 

 

Jam

Basisrecept

Dit heb je nodig:

1kg fruit
750 gram (gelei)suiker of honing (en geleipoeder) 
1 eetlepel citroensap

en ook:

hoge pan - geen aluminium
houten lepel
kunststof pureestamper
schuimspaan
een schoteltje in de koelkast
4 gesteriliseerde jampotjes

Gebruik alleen vers, ongeschonden fruit, dat je goed hebt gewassen. Snij de vruchten in kleine stukjes of pureer ze.
Zet de vruchten op met  aanhangend water en voeg de suiker en het citroensap toe. Al roerend aan de kook brengen tot het mengsel overal borrelt en dit ook blijft doen terwijl je roert.

Nu temper je het vuur en laat de massa nog een minuut of vijf goed doorkoken. Eventueel het schuim afscheppen met een schuimspaan.
Dan neem je het schoteltje uit de koelkast en laat hierop een theelepel jam even afkoelen. Als deze er niet afdruipt wanneer je het schoteltje een beetje schuin houdt, dan is de jam klaar. Draai het vuur uit en wacht enkele minuten. Vul  de jampotjes, schroef de deksel dicht en zet ze even onderste boven. Dit komt de houdbaarheid ten goede.

Wetenswaardigheden over jam

Suiker

Suiker in de jam is nodig voor de conservering en ook voor het opstijven. In plaats van suiker kun je ook honing gebruiken. Geleisuiker is gewone kristalsuiker waar pectine en citroenzuur in zit.

Pectine

Pectine heeft een bindende werking en zit van nature in fruit. Door het koken van de vruchten met gewone suiker of honing komt de pectine vrij en daarmee zal de jam mooi binden, zeker als je er wat citroensap aan toevoegt.
Het gebruik van geleisuiker is vaak niet echt nodig, maar de kooktijd zal iets langer zijn. Er zijn echter vruchten die maar weinig pectine bevatten. Zoals aardbei, kers en perzik. Als je van deze vruchten jam wilt maken is het beter geleisuiker te gebruiken.
Voor jam van citrusvruchten, cranberries zwarte- en rode bessen is dat niet nodig. Zij bevatten genoeg pectine van zichzelf.

Steriliseren

Het is belangrijk dat  schimmels en ander gespuis je jam niet zullen bederven. Daarom is het noodzakelijk de jampotjes van te voren te steriliseren. Dat doe je zo:

Eerst was je de jampotjes en de schroefdeksel af met heet sodawater. Goed omspoelen en de schone potjes en hun deksel  in een brede pan schikken die voor de helft gevuld is met water. Elk potje vol water gieten ( niet dicht maken!)en 20 minuten zachtjes laten koken. op een zacht vuur.

Even af laten koelen en op een schone handdoek zetten. Meteen vullen is het beste, maar je kunt ze ook onderste boven even laten staan.
Na het vullen schroef je de jampot meteen dicht en zet hem vijf minuten op zijn kop. Hierdoor zal de aanwezige lucht naar boven stijgen, door de gloeiend hete jam. De lucht is nu steriel. Hij zal ook afkoelen en daardoor in volume krimpen. Het gevolg is dat de deksel vacuum getrokken wordt.

 

  

  

 Kruidenplanten bestellen?

  

goede kruidenremedies zijn hier te koop!

 

behoefte aan extra vitaminen en mineralen?

natuurlijk mooi met

 

Deze site werd gebouwd met XSitePro