Share |
touchworld kruiden

 

 

 

Kandeel

een traditionele kraamdrank

Het woord kandeel is afgeleid van het Latijnse caldellum, een verkleinende en liefkozende vorm van caldum, wat warm brouwsel. betekent.

Het is een traditionele kraamdrank, die waarschijnlijk van het Oost Romeinse Rijk via Duitsland en Frankrijk in Nederland terecht gekomen is.


Oorspronkelijk was het een versterkende drank voor de kraamvrouw alleen, bereid uit eidooiers, brandewijn, honing, kaneel en kruidnagel. Het werd vooral geschonken in rijke families, want specerijen waren destijds letterlijk peperduur.

Vanaf de 17e eeuw wordt het een gewoonte om kandeel ook aan de kraamvisite te schenken waarbij de vader de drank roert met een kaneelstok versierd met strikjes.
De kraamheer droeg daarbij een zijden mutsje met linten van de kraamvrouw, waarmee hij de boze geesten op een dwaalspoor zou brengen.  

 

Kandeel werd geschonken uit een speciaal daar voor gemaakte porseleinen kan, versierd met kraammotieven, in bijpassende kommen. 

 

Later werd kandeel ook geschonken aan pas getrouwde stellen, daags na hun huwelijk en tegenwoordig wordt deze drank  bij allerlei gelegenheden gedronken of als dressing gebruikt over ijs of yoghurt.

 

Kandeel kun je zelf maken. Wil je hem minder sterk, gebruik dan witte wijn in plaats van brandewijn. 

 

Je hebt nodig

 

1 fles brandewijn
8 eidooiers
100 gram honing
1 pijpje kaneel
3 kruidnagels
1 eetlepel gesnipperde lintbloemen van goudsbloem
1/2 citroen, geschild en in blokjes gesneden
1 dl. water

 

Zo maak je het

 

Zet het water op met de citroenstukjes, de fijngesnipperde goudsbloem, de kruidnagels en het pijpje kaneel. Laat dit mengsel ongeveer 30 minuten trekken op een zacht vuur. Giet nog wat water bij als de pan dreigt droog te koken. Als het kruidenaftreksel klaar is zeef je het.

Klop de eierdooiers los samen met de honing en het aftreksel.

Warm de brandewijn op in een geëmailleerde of roesvrijstalen pan tot het lauw-warm is en giet dan het eimengsel er al roerend bij.

 

Vul een grotere pan met water en breng dit tegen de kook aan. Zet dan de pan met het ei-brandwijnmengsel er in en verwarm het zo au-bain-marie verder.

 

Blijf steeds roeren tot de drank zo gebonden is dat het aan de lepel blijft hangen.  

Giet het mengsel daarna in een brandschone fles en sluit hem af.

 

 

  

  

 Kruidenplanten bestellen?

  

goede kruidenremedies zijn hier te koop!

 

behoefte aan extra vitaminen en mineralen?

natuurlijk mooi met

 

Deze site werd gebouwd met XSitePro