Share |
touchworld kruiden

 

 

 

Keukenkruiden binnen kweken

 

Om bevredigende resultaten te bereiken is een goede standplaats belangrijk. De lucht in huis is vaak te droog, zeker in de winter als de verwarming aan staat. Ook de hoeveelheid licht laat nog al eens te wensen over om nog niet te spreken over gebrek aan frisse lucht.
Ondanks al deze haken en ogen, is in elk huis een geschikte plek te vinden waar kruiden zich thuis voelen.


 

Licht en Temperatuur


De vensterbank in de keuken is een goed idee, als het maar niet vlakbij het fornuis en/of oven is. Ook in de woonkamer is wellicht een plaatsje te vinden met voldoende (zon)licht (minstens 7 uur per dag) en op enige afstand van de cv.
Te weinig licht is een van de belangrijkste reden waarom kruiden niet goed groeien in huis!

Verder hebben kruiden een hekel aan hevige temperatuurschommelingen en kunnen ze absoluut niet tegen tocht.
Ideaal is een vrij constante temperatuur tussen de 15 en 20 graden, waarbij het ’s nachts een beetje koeler mag zijn.

  

Aarde

 

Ook belangrijk is de aarde waarin de kruiden moeten gaan groeien. Het beste is om je potgrond zelf samen te stellen. Je neemt daarvoor 3 delen goede potgrond, 2 delen biologische compost en 1 deel grof metselzand. Daarmee bereik je een luchtige, goed drainerende en voedselrijke aarde. 

 

Water

 

Plant je favoriete kruiden in een ruime terracottapot. Leg onderin een potscherf en een laagje grind en pas dan de aarde. Dit alles om de best mogelijke drainage te bereiken.
Controleer elke dag het bovenste laagje van de potaarde. Is dat droog, dan is het tijd voor een gietbeurt. Gebruik daarvoor het liefst lauw water.  

Maak ook regelmatig de bovenste laag aarde los om te voorkomen dat de grond dichtslaat. Dit gaat prima met een oude vork. 

Verder voeg je elke paar weken wat vloeibare plantenmest toe. Biologische mest is hier de beste keuze. Je kunt deze ook zelf maken van bijvoorbeeld brandnetel of smeerwortel.  

 

 

Welke kruiden

 

Nu je alles hebt gedaan om je keukenkruiden de best mogelijke huisvesting te geven, zul je merken dat ze toch niet zo weelderig groeien als in de volle grond in de tuin. Daar valt weinig aan te doen en je moet er rekening mee houden dat je jouw favoriete kruid niet in een keer bijna kaal knipt. Dan legt hij echt het loodje!  

 

Vrijwel alle kruiden kun je binnen kweken. De gemakkelijkste klanten zijn kruiden die van oorsprong uit een droger klimaat komen zoals rozemarijn, tijm en lavendel. Ook kruiden met een levenslustige groeikracht zoals citroenmelisse, salie, bieslook, oregano en munt zullen het je niet al te moeilijk maken. Daarentegen hebben tere planten zoals dille, basilicum en dragon extra aandacht nodig. 

 

Het beste koop je voor je binnenproject biologische kruidenplanten, die vaak gewoon in de supermarkt worden aangeboden. 

 

  

  

 Kruidenplanten bestellen?

  

goede kruidenremedies zijn hier te koop!

 

behoefte aan extra vitaminen en mineralen?

natuurlijk mooi met

 

Deze site werd gebouwd met XSitePro