Share |
touchworld kruiden

 

 

 

Paardenbloem - Taraxacum officinale 

Composietenfamilie - Asteraceae


en. dandelion de. Löwenzahn fr. pissenlit

paardenbloem, botanisch
paardenbloem in de keuken
paardenbloem in de huisapotheek
bijwerkingen van paardenbloem
paardenbloem oogsten en bewaren
en verder...


paardenbloem of taraxacum officinaleDe Paardenbloem is een van de meest verspreide planten ter wereld en je komt hem dan ook overal tegen: in de stad, tussen de straatstenen, in bermen, weilanden en in de tuin. In het laagland bij de zee, in bergachtige streken en alles wat er tussen in ligt.

Er zijn mensen die de plant als een lastig onkruid zien, dat met wortel en tak moet worden uitgeroeid en dat is jammer want de Paardenbloem is een heilzaam en lekker kruid, dat in geen enkele voorjaarssalade zou mogen ontbreken. Het is een opwekkend en reinigend kruid, dat lever, galblaas en nieren tot grotere activiteit aanzet (de franse naam pisenlit (bedplasser) zegt al genoeg). Deze eigenschappen zijn met name te danken aan de rijke hoeveelheid vitaminen, mineralen en bitterstoffen die de Paardenbloem bevat.

Paardenbloem, botanisch

De paardenbloem heeft een lange, stevige penwortel waarmee hij haast rotsvast in de grond verankerd is. Uit de wortel ontstaat een rozet van langwerpige bladeren, die diep gegroefd zijn en enigszins doen denken aan de tanden van een leeuw. Daar heeft de paardenbloem zijn Engelse en Duitse naam aan te danken.

Uit het rozet stijgen kale, enigszins behaarde stengels omhoog. Ze zijn hol van binnen en bevatten een melksap, dat van dezelfde familie is als latex van de rubberboom.

Vanaf eind maart tot ver in oktober bloeit de paardenbloem met een bloemhoofd dat uit felgele lintbloemen bestaat.

Wanneer die zijn uitgebloeit, komen er zaadjes tevoorschijn die aan kleine parachuutjes zitten en zo verspreidt de wind de plant naar alle streken. Of hij wordt geholpen door mensen, die de pluizen er af blazen in de hoop dat hun wensen uitkomen.

Paardenbloem in de keuken

Het jonge blad van de Paardenbloem is heerlijk in voorjaarssalades en nog gezond ook! Het heeft een bittere smaak, die heel goed combineert met water- of tuinkers, veldsla, kervel en witlof. Enkele blaadjes zijn genoeg om een pittige salade op tafel te zetten. 

De bloemknoppen kun je eveneens in een dergelijke salade verwerken samen met croutons en geraspte amandel.
De bloemknoppen zijn ook heerlijk wanneer je ze bakt met ui en spek. Rijst is daar lekker bij.

Probeer ook eens een voorjaarspannenkoek

Wanneer de paardenbloem in volle bloei staat is het de moeite waard van de bloemen een siroop te maken, die in de zomer, aangelengd met ijskoud water, een verukkelijke dorstlesser oplevert.

Tenslotte wordt de gedroogde en vermalen wortel wel gebruikt als vervanger van koffie. De smaak ervan lijkt op die van chichorei.

Paardenbloem in de huisapotheek

Een voorjaarskuur van paardenbloemblad is een probaat middel om het lichaam te zuiveren van alle winterslakken. Elke dag 3 kopjes aftreksel van het verse blad en/of de verse wortel en dat gedurende 6 weken.

Het kruid is eetlustopwekkend en verbetert de spijsvertering. Het werkt gunstig op de leverwerking en stimuleert de galblaas.

Ook mensen met reuma, jicht en andere gewrichtsproblemen hebben baat bij
 thee  van paardenbloem.

Verder wordt paardenbloem gebruikt wanneer je vocht vasthoudt. Thee van paardenbloemblad of, sterker nog, van de wortel is uitermate urinedrijvend en de urinevloed neemt meteen kleine niersteentjes mee.


Het melksap van de stengel kun je gebruiken als wrattenmiddel.

lees dit ook

Bijwerkingen van paardenbloem

Grote hoeveelheden paardenbloem kun je beter vermijden, verder zijn er geen bijwerkingen.

Paardenbloem oogsten en bewaren

De paardenbloem is zó algemeen, dat het verse kruid steeds voorhanden is.
Let wel op! Paardenbloemen in de berm of bij akkerland waar gespoten wordt moet je laten staan in verband met vervuiling.

In het najaar kun je de wortel uitgraven en op een schaduwrijke plek laten drogen. De gedroogde wortel bewaren in goed afgesloten trommel en voor gebruik in kleine stukken snijden of vermalen.

De knoppen van de bloem zijn smakelijk in salades. Om daar het hele jaar van te kunnen genieten kun je ze op een goede kwaliteit azijn zetten, samen met wat peperbolletjes, een paar takjes dragon en rozemarijn.

En verder...

De pluizen van de paardenbloem hebben iets magisch. Dat wil tenminste de overlevering!
Wanneer je toe bent aan een partner, kun je de pluizenbol van een paardenbloem nemen en de pluizen er af blazen. De keren dat je moet blazen voor alle pluisjes er af zijn, zoveel jaren duurt het nog voor je de ware tegenkomt.


Wensen komen uit wanneer je het geluk hebt alle pluizen in één keer weg te blazen.

 

 

Blijf op de hoogte van tips en recepten
door de seizoenen heen en schrijf je hier in


Bovendien ontvang je het themaboekje
"vijf kruiden tegen stress"
helemaal gratis!

 

 

  

  

 Kruidenplanten bestellen?

  

goede kruidenremedies zijn hier te koop!

 

behoefte aan extra vitaminen en mineralen?

natuurlijk mooi met

 

Deze site werd gebouwd met XSitePro