Share |
touchworld kruiden

 

 

Rumtopf

De rumtopf zelf is een aardenwerken pot van minstens drie liter, die kan worden afgeloten met een deksel. Maar ook de inhoud noemt men rumtopf, die traditiegetrouw op het eind van het jaar wordt geconsumeerd.

Het is in feite een oude bewaarmethode voor verschilende soorten vruchten. De conserveringsmiddelen zijn rum en suiker.

Een rumtopf maken is niet echt goedkoop, maar het eindresultaat is wel heel bijzonder.
Je begint met een brandschone aardenwerken pot met deksel en legt daarin een takje rozemarijn, een takje citroenmelise en een theelepeltje anijszaad. Daarop leg je ongeveer 250 gram aardbeien en 250 gram bruine een rijkdom aan fruit foto: wikipedia commonsrietsuiker. Nu giet je er zoveel bruine rum van minstens 54% bij tot de vruchten goed onder staan.

Al naar gelang het seizoen vordert, voeg je steeds nieuwe vruchten bij. Zoals kersen, frambozen, stukjes perzik, abrikozen, bessen, en wat er maar voorhanden is. 

Telkens wanneer je vruchten toevoegt, giet je er zoveel bruine rum bij dat ze onder staan en roer je de rumtopf goed om met een houten lepel.
Als laatste, het is dan inmiddels begin oktober, komen druiven aan de beurt.

Gebruik voor een goede rumtopf alleen gaaf, rijp fruit dat je indien nodig ontpit. Zorg ervoor dat je op het eind minstens een halve liter ruimte in de pot vrij laat.
Nu laat je de gesloten rumtopf rusten op een koele plek.

Als de pot half vol is, ga je rum gebruiken met een lager alcoholpercentage, waardoor het hoge alcoholgehalte, dat in eerste instantie nodig was om schimmels geen kans te geven, omlaag gebracht wordt.

Begin december vul je de rumtopf tot iets onder de rand met vers geperst appelsap, roer hem nog een keer om en laat hem staan tot eind december.
Rumtopf smaakt heerlijk als bowl, zowel puur of met spuitwater en ook als dressing over allerlei feestelijke (ijs)desserts.

  

  

 Kruidenplanten bestellen?

  

goede kruidenremedies zijn hier te koop!

 

behoefte aan extra vitaminen en mineralen?

natuurlijk mooi met

 

Deze site werd gebouwd met XSitePro