Share |
touchworld kruiden

 

 

Vitaminen, Mineralen, Sporenelementen

Een verzameling stoffen, die noodzakelijk zijn voor het goed functioneren van het lichaam. Zij zijn onontbeerlijk bij de bouw van cellen en weefsels, en spelen een belangrijke rol bij de vorming van lichaamseigen enzymen en hormonen. De stofwisseling en waterhuishouding kunnen niet goed functioneren zonder de aanwezigheid van vitaminen, mineralen en sporenelementen.

In gezonde voedingsmiddelen zijn voldoende van deze stoffen aanwezig en met name kruiden zijn er rijk aan.

Vitamine A (retinol), een in vet oplosbare vitamine, die een rol speelt bij het opbouwen van weerstand. Verder helpt vitamine A bij het gezond houden van huid en haar en stimuleert het de groei. Ook het gezichtsvermogen vaart wel met vitamine A. In groenten en fruit zit bèta-caroteen, een stof die in het lichaam wordt omgezet naar vitamine A

Vitamine B1 (thiamide), een in water oplosbare vitamine, die van belang is voor de verbranding van koolhydraten, waardoor de energie op peil blijft. Verder heeft vitamine B1 een goede invloed op het zenuwstelsel.

Vitamine B2 (riboflavine), een in water oplosbare vitamine, die van belang is voor een goede spijsvertering en een gunstige invloed heeft op het zenuwstelsel.

Vitamine B12 (cobalamine), een in water oplosbare vitamine die van belang is voor de aanmaak van rode bloedlichaampjes en een goede werking van het zenuwstelsel. Vitamine B12 zit in vlees, zuivel, vis en eieren. Wij kunnen deze vitamine niet zelf aanmaken.

Vitamine C (ascorbinezuur), een in water oplosbare vitamine, is belangrijk voor een goede weerstand. Daarnaast zorgt het voor gezonde botten, tanden en bloedvaten. Ook bevordert vitamine C de opname van ijzer. Wij kunnen de vitamine niet zelf aanmaken.

 

Calcium (Ca) geeft stevigheid aan het skelet en gebit. Ook is calcium nodig voor het goed functioneren van de spieren en voor het geleiden van prikkels naar de zenuwen. Calcium is verder onder andere betrokken bij de bloedstolling, de celgroei en de hormoonstofwisseling.

Kalium (K) is nodig voor de goede werking van het zenuwstelsel en de energiehuishouding van spieren. Ook is kalium van belang voor het in stand houden van de normale bloeddruk. In onze voeding zit genoeg kalium.

Magnesium (Mg) is nodig voor de energiestofwisseling in het lichaam, de overdracht van zenuwprikkels en het goed functioneren van de spieren. Verder geeft magnesium stevigheid aan het skelet en is het nodig voor de opbouw van onder andere spieren.

Selenium (Se) is onmisbaar voor ons lichaam. Het beschermt lichaamscellen tegen beschadiging en speelt een rol in de lever bij het verwijderen van giftige stoffen. Daarnaast is selenium onmisbaar voor een goede werking van de schildklier. In de westerse wereld zit voldoende selenium in de voeding.  

IJzer  (Fe) is onmisbaar voor een goede werking van de rode bloedlichaampjes. Deze bloedbestanddelen zorgen voor het transport van zuurstof. In dierlijke producten komt ijzer voor in een vorm die direct kan worden opgenomen door het lichaam, men noemt dit heemijzer. In planten komt alleen non-heemijzer voor, dat in het lichaam moet worden omgezet.

Zink (Zn) is nodig bij de opbouw van eiwitten en daarmee voor de groei en vernieuwing van weefsel. Daarnaast speelt het een rol bij de opbouw en afbraak van koolhydraten. Zink is onderdeel van het hormoon insuline en het zorgt ervoor dat het afweersysteem goed werkt.

   

 

 

 

 

Deze site werd gebouwd met XSitePro