Share |
touchworld kruiden

 

 
 

 

kruiden, een introductie

De geneeskrachtige eigenschappen van kruiden liggen aan de basis van alle geneesmiddelen. Aan het begin van de 19e eeuw isoleerde men voor het eerst de werkzame stof uit een bepaald kruid, zoals morfine uit de papaver en kinine uit de kinabast. Deze techniek ontwikkelde zich in de richting van het syntethisch vervaardigen van het geneesmiddel.

Een bekend voorbeeld is asperine en vergelijkbare pijnstillers die bestaan uit acetylsalycylzuur, een synthetische variant van salicine uit bijvoorbeeld wilgenbast.

Tegenwoordig is de farmaceutische industrie toonaangevend voor alle geneesmiddelen en worden geneeskrachtige kruiden zonder meer afgedaan als kwakzalverij.

Dat is een foutieve stelling, want kruiden kunnen wel degelijk bijdragen aan een gezond evenwicht in lichaam en geest. Veel kwalen zijn te genezen of kunnen voorkomen worden door het gebruik van kruiden, zoals al duizenden jaren keer op keer bewezen is. De meeste klachten zijn, vaak met behulp van kruiden, na een paar dagen weer verdwenen, want het lichaam zal steeds alles in het werk stellen zijn natuurlijke staat van zijn te herstellen en dat is: gezond zijn. 

Soms echter is de aanslag op lichaam en geest te groot en gaan klachten niet over.  Wacht dan niet te lang en ga naar een vertrouwde huisarts. Samen met hem of haar kun je dan je klachten bespreken en kiezen voor de beste remedie. En het spreekt vanzelf dat ernstige, heftige klachten onmidddelijk de diagnose van een arts vereisen. Gebruik je al medicijnen? Overleg ook dan met je huisarts voor je een kruidenkuur begint.

De kruiden die in deze rubriek besproken worden, zijn beschreven door Margriet van Stratum, gediplomeerd herboriste.

 

Blijf op de hoogte van tips en recepten
door de seizoenen heen en schrijf je hier in
 

 
Bovendien ontvang je het themaboekje
"vijf kruiden tegen stress"
helemaal gratis!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Lief zijn voor je lichaam met verzorgende  producten op basis van natuurlijke grondstoffen

 

 

Deze site werd gebouwd met XSitePro